Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕ ... ΤΟΝ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ


Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου.


Τη δυνατότητα στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου να καταβάλουν τα χρέη τους με ευνοϊκούς όρους παρέχει το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου.
Οι οφειλέτες, για να τύχουν των ευνοϊκών μέτρων θα υπαχθούν στη ρύθμιση έως τις 20 Νοεμβρίου προκαταβάλλοντας το 15% των χρεών τους. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και 50% των πρόσθετων φόρων και φορολογικών προστίμων.
Εφόσον οι οφειλέτες αποφασίσουν να καταβάλουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις θα κερδίσουν τα εξής:
* Διαγραφή των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και του 50% των πρόσθετων φόρων και προστίμων, εφόσον το ποσό εξοφληθεί εφάπαξ.
* Διαγραφή των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, αν η εξόφληση γίνει με 2 έως 3 μηνιαίες δόσεις,

* του 90% των προσαυξήσεων για εξόφληση από 4 έως 6 δόσεις, του 80% των προσαυξήσεων για 7-12 δόσεις,
* 70% για 13-18 δόσεις
* και το 60% για 19 έως 24 δόσεις.

Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 300 ευρώ, ενώ μαζί με την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να καταβληθούν το 15% της συνολικής οφειλής και η πρώτη δόση.
Δηλαδή, για ληξιπρόθεσμη οφειλή 2.000 ευρώ με την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να καταβληθούν 600 € (2.000Χ15%=300 συν η πρώτη δόση).

Στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι ληξιπρόθεσμες, μέχρι 30.6.2008, οφειλές, του ιδίου οφειλέτη, εξαιρουμένου του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων οικονομικού έτους 2008, που είναι βεβαιωμένες στην υπηρεσία όπου υποβάλλεται η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση, χωρίς δικαίωμά του να ζητήσει την εξαίρεση μέρους αυτών.

Στην ίδια ρύθμιση υπάγονται, μόνο εάν ζητηθεί από τον οφειλέτη:
Α) Οι οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης με απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου.
Β) Οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής καθώς και οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση, που τηρείται κατά την υποβολή του αιτήματος.

Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση:- Χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των χρεών του προς το Δημόσιο μηνιαίας διάρκειας, και με την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί τρεις τουλάχιστον δόσεις της ρύθμισης.- Αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης για προσωποκράτηση ή αν αυτή έχει αρχίσει διακόπτεται, καθώς και η ποινική δίωξη.-

Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου.

Πηγή: Η Καθημερινή, 12.9.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: