Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

H N.Δ. ΣΚΕΠΑΖΕΙ, ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ... ΝΑ ΚΑΛΥΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΜΛΠΕΚΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΥΠΟΥΡΓΟΙ


Γιατί δεν εφαρμόστηκαν όσα αναφέρει η Οδηγία 2005/60/ΕΚ, η οποία έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο


Εθαψαν οδηγία της ΕΕ για οικονομικό έλεγχο των πολιτικών
«Φύλλο και φτερό» θα έπρεπε να έχουν γίνει οι συναλλαγές όσων εμπλέκονται σε σκάνδαλα


Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008 - Αρ. Φύλλου 15467

"το ΒΗΜΑ της Κυριακής"


Αν ήταν συνεπής η κυβέρνηση στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης (και στον Ελληνικό Λαό προσθέτω εγώ) θα έπρεπε να έχει ήδη δώσει το πράσινο φως ώστε να γίνουν «φύλλο και φτερό» οι οικονομικές συναλλαγές των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται, άμεσα ή έμμεσα, σε οικονομικά σκάνδαλα, ανεξαρτήτως του «πόθεν έσχες» που καταθέτουν στη Βουλή. Η υποχρέωση προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά στην οδηγία για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με νομοσχέδιο που κατήρτισε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης και το οποίο αποτέλεσε το πρόσχημα για να καρατομηθεί ο κ. Γ. Ζορμπάς. Η οδηγία είναι απολύτως σαφής: τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα, ώστε να εξακριβώνεται η πηγή του πλούτου ή η προέλευση των κεφαλαίων των «πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων», δηλαδή των πολιτικών προσώπων για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας ή απάτης.

Θέατρο σφοδρών πολιτικών συγκρούσεων τελευταία η Βουλή λόγω και της υπόθεσης του Βατοπαιδίου. Οπως προκύπτει, η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε οδηγία της ΕΕ σχετικά με τον οικονομικό έλεγχο πολιτικών προσώπων τα οποία εμπλέκονται σε σκάνδαλα
Οι οικονομικές συναλλαγές των... παιδιών του Εφραίμ, των κκ. Γ. Βουλγαράκη, Θ. Ρουσόπουλου, Ευ. Μπασιάκου, Π. Δούκα και Σ. Τσιτουρίδη, τα ονόματα (και οι υπογραφές) των οποίων έχουν ως τώρα, δικαίως ή αδίκως, συσχετιστεί με την παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων ή δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπαιδίου, θα έπρεπε να γίνουν «φύλλο και φτερό», ανεξάρτητα από την πορεία της δικαστικής έρευνας. Το ίδιο θα έπρεπε να έχει συμβεί και με τις οικονομικές συναλλαγές του πρώην υπουργού Ναυτιλίας κ. Αρ. Παυλίδη μετά τη μήνυση που εκκρεμεί σε βάρος συνεργάτη του για χρηματισμό.
* Πώς «την πάτησε» ο ευρωβουλευτής
Το θέμα, που μοιάζει να κινείται στη σφαίρα της φαντασίας για την Ελλάδα, είναι απολύτως υπαρκτό. Ηρθε στο προσκήνιο έπειτα από ερώτηση που υπεβλήθη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Μανώλη Αγγελάκα, ο οποίος παραμένει αμφίβολο αν γνώριζε ότι εισέρχεται σε απαγορευμένες για το ίδιο το κόμμα του περιοχές. Ο κ. Αγγελάκας ζήτησε να μάθει αν η επιτροπή προτίθεται να θεσπίσει (νέο) νομικό πλαίσιο για την εμπέδωση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Η απάντηση που έλαβε από την αρμόδια επίτροπο κυρία Wallstrom ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να θεσπίσει νέο θεσμικό πλαίσιο «διότι το υφιστάμενο πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων είναι απολύτως επαρκές». Αρκεί βεβαίως να τηρείται από τις χώρες-μέλη.
Η κυρία Wallstrom για του λόγου το αληθές επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, δύο ντοκουμέντα: το πρώτο είναι η Οδηγία 2005/60/ΕΚ, που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το νομοσχέδιο Αλογοσκούφη, με το οποίο επανα)συστάθηκε η «Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας» και αξιώνει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επιδεικνύουν ιδιαίτερη επιμέλεια όσον αφορά τα «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα» και να λαμβάνουν μέτρα για να εξακριβώνεται η πηγή του πλούτου και η προέλευση των κεφαλαίων τους. Το δεύτερο είναι η από 27.12.2007 τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου που αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων και η οποία ετέθη σε πλήρη ισχύ από τις αρχές του μηνός Σεπτεμβρίου.
«Το Βήμα» ανέτρεξε στα εν λόγω ντοκουμέντα που εκθέτουν την κυβέρνηση, η οποία, αντί να διευκολύνει τις αρμόδιες αρχές ώστε να ριχθεί άπλετο φως στα οικονομικά σκάνδαλα για τα οποία διατυπώνονται υπόνοιες ότι εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα επιχειρεί να τα συγκαλύψει ανασύροντας νομικά τερτίπια. Η Οδηγία 2005/60/ΕΚ ορίζει ως «εγκληματική δραστηριότητα», από την οποία απαγορεύεται η νομιμοποίηση εσόδων μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εκτός από την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, και την τρομοκρατία, και την απάτη, και τη δωροδοκία. Κάνει σαφές ότι εκτός από τους κοινούς θνητούς στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει υπόκεινται και τα «πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα». Τα πρόσωπα δηλαδή «στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα και οι άμεσοι στενοί συγγενείς τους ή τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως στενοί συνεργάτες των προσώπων αυτών». Για τα πρόσωπα αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκτός των άλλων, υποχρεούνται «να λαμβάνουν επαρκή μέτρα για να καθορίσουν την πηγή του πλούτου τους και την προέλευση των κεφαλαίων τα οποία αφορούν τις επιχειρηματικές τους σχέσεις».
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: