Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΣΕΡΡΕΣ ...


Όλο και περισσότερες πόλεις παρέχουν δωρεάν Ίντερνετ στους πολίτες

Αφιερωμέμο με συμπάθεια στην σημερινή Δημοτική Αρχή ...

2008-09-16 @ 08:18:49 Οικονομικές Ειδήσεις

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ...για να γλιτώσουν το κόστος σύνδεσης πηγαίνουν με λάπτοπ σε σημεία ελεύθερης πρόσβασης . «Η δυνατότητα που έχουμε με ένα laptop να συνδεόμαστε ασύρματα στο Ίντερνετ», λέει η Δέσποινα Καφαντάρη, 18 ετών, δευτεροετής στη Φαρμακευτική, «μας έχει διευκολύνει πολύ, γιατί μπορούμε γυρνώντας από τη σχολή και κατά τη διάρκεια του πρωινού ή του απογευματινού μας καφέ να κάνουμε παράλληλα εργασίες ή να ενημερωνόμαστε από το Διαδίκτυο για θέματα που μας απασχολούν».

Έντεκα πόλεις σε όλη τη χώρα διαθέτουν δωρεάν πρόσβαση στο Ίντερνετ- είτε συνολικά, είτε σε συγκεκριμένες περιοχές. Στην Αθήνα, το Σύνταγμα είναι η πιο δημοφιλής e-πλατεία: «Οι φοιτητές έχουν τεράστιες οικονομικές ανάγκες. Το κράτος θα πρέπει να προνοεί έστω κάποιες από αυτές, όπως το Διαδίκτυο, να παρέχεται δωρεάν» επισημαίνει η δεύτερη της παρέας Όλγα Χελιδώνη, δευτεροετής στη Φιλοσοφική στο Τμήμα Ψυχολογίας.

Για τη Θεοδώρα Τιμοθεάκου, φοιτήτρια της Νομικής, η διευκόλυνση του ελεύθερου Ιnternet είναι «ο συντομότερος δρόμος για την πραγμάτωση εργασιών που έχουμε κατά καιρούς αναλάβει στις Σχολές μας. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, συνδεόμαστε από το Σύνταγμα και όποτε έχουμε χρόνο βοηθάμε και η μία την άλλη για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Τα Τρίκαλα σέρνουν τον χορό . Τα Τρίκαλα ήταν πάντως η πρώτη πόλη που παρείχε το δωρεάν Ίντερνετ. Ο κ. Μιχάλης Ταμήλος πριν από τέσσερα χρόνια το θέλησε να δώσει στους δημότες της πόλης του δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το επάγγελμά του- είναι πολιτικός μηχανικός- απαιτούσε τριβή με την τεχνολογία, κάτι που τον έκανε να σκεφτεί πόσο σημαντικό θα ήταν για τους Τρικαλινούς να αποκτήσουν επαφή με τον κόσμο της πληροφορίας.

«Η πρώτη βοήθεια», τονίζει ο Μιχάλης Ταμήλος, ήρθε από τον καθηγητή, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Κωστή Τορέγκα. Αυτός μας υπέδειξε τον εξοπλισμό ο οποίος είναι απαραίτητος για να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο δίκτυο. Τότε μάλιστα, συνεχίζει, ξεκινούσε αντίστοιχη προσπάθεια και η πόλη της Φιλαδέλφειας, στις ΗΠΑ. Εμείς όμως κινηθήκαμε πιο γρήγορα και προχωρήσαμε. Η Φιλαδέλφεια μόλις πέρυσι ολοκλήρωσε το έργο, γιατί είχε προβλήματα με την ανάθεση του διαγωνισμού».

Οι χάκερ έγιναν σύμμαχοι !!!

Η επόμενη κίνηση για τον δήμαρχο ήταν να βρεθούν οι άνθρωποι που θα είχαν τη γνώση για να υλοποιήσουν το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα: «Ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια των χάκερ. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού και δημοτικός σύμβουλος- και πρώην αντιδήμαρχος Νέων Τεχνολογιών- μας έφερε σε επαφή με τα παιδιά αυτά, τα οποία άρχισαν να δουλεύουν αμέσως». Πώς όμως τους εμπιστεύθηκαν ένα τόσο σημαντικό έργο, ήταν η ερώτηση. Ο κ. Ταμήλος εξηγεί: «Πριν ξεκινήσουν το έργο μιλήσαμε με αυτά τα παιδιά και τους ζητήσαμε να μας πουν τις ανάγκες τους. Από τη συζήτηση αυτή προέκυψε η ανάγκη για επαγγελματική εξασφάλιση. Αυτό κάναμε: τους προσφέραμε θέσεις εργασίας. Οι περισσότεροι, μετά τη δημιουργία του δωρεάν δικτύου έγιναν ανάρπαστοι από ιδιωτικές εταιρείες». ( Πηγή : ΤΑΝΕΑ)

Πρόσφατα ο Δήμος Κομοτηνής ανακοίνωσε την εγκατάσταση δίκτυου οπτικών ινών στην πόλη για την δυνατότητα παροχής υπηρεσιών γρηγορου internet στις Δημοτικές, Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς αλλά και στους δημότες του.



Εμείς στις Σέρρες γιατί όχι ;



Δεν υπάρχουν σχόλια: