Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

"ΤΑ ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ" - ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΙ ΣΕΡΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ... ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΕΥΜΟΙΡΙΔΗ


Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ, ΕΠΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ.

Από τον Νομάρχη Δράμας , κ. Κώστα Ευμοιρίδη, την Πέμπτη (14/8) στην Παναγία της Εικοσιφοίνισσα στο Παγγαίο, στη διάρκεια τελετής για τον ανακατασκευασμένο δρόμο που οδηγεί στο ιστορικό μοναστήρι πληροφορήθηκε ο Σερραϊκος λαός την επικείμενη συζήτηση για το θέμα της επιστροφής των κλαπέντων εκκλησιαστικών κειμηλίων, από τη Σόφια όπου βρίσκονται, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας, Ντόρας Μπακογιαννη και Ιβαϊλο Κάλφιν, σε συνάντηση που θα έχουν το επόμενο διάστημα στη Δράμα.

Νωρίτερα ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, ζήτησε συντονισμό ενεργειών προς την κυβέρνηση, ώστε να θέσει επίσημα στη βουλγαρική πλευρά, αίτημα για επιστροφή των ανεκτίμητων εκκλησιαστικών θησαυρών, που άρπαξαν τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, κατά την υποχώρησή τους από την ανατολική Μακεδονία το 1919, τόσο απο την Εικοσιφοίνισσα όσο και απο τον Τίμιο Πρόδρομο των Σερρών.

Ο νομάρχης Δράμας, έκανε γνωστό πως ο ίδιος είχε θέσει το αίτημα για την επιστροφή των κειμηλίων, τόσο στον βούλγαρο πρωθυπουργό, Σέργκεϊ Στάνισεφ, με τον οποίον συναντήθηκε πριν από ένα χρόνο, όσο και στις επαφές που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Ιβαϊλο Κάλφιν στη Σόφια, πριν από μερικές ημέρες.

«Ο κ.Κάλφιν δεσμεύτηκε πως θα επιδιώξει συνάντηση με την κ.Μπακογιάννη στη Δράμα, προκειμένου να προωθηθούν λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη διασυνοριακή συνεργασία, μεταξύ αυτών και το θέμα των κειμηλίων» δήλωσε συγκεκριμένα ο νομάρχης Δράμας.Μέχρι το 1990 η Σόφια αρνούνταν πεισματικά πως έχει στην κατοχή της, τα ανεκτίμητης αξίας, εκκλησιαστικά κειμήλια.

Τελικά αυτά εντοπίστηκαν στο αρχείο του Κέντρου Σλάβο-Βυζαντινών Σπουδών «Ivan Dujcev», όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις φυλάσσονται τουλάχιστον 537 χειρόγραφα από τις βιβλιοθήκες των μοναστηριών του Τιμίου Προδρόμου και της Εικοσιφοίνισσας, που επίσης λεηλατήθηκε από τους Βουλγάρους.

Ο δικός μας, ο Νομάρχης Σερρών έχει ακούσει τίποτε για το θέμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: