Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

ΤΙ ΑΠΕΚΡΥΨΕ ΣΥΝΤΕΥΞΙΑΖΟΜΕΝΟΣ Ο ΑΛ. ΧΡΥΣΑΦΗΣ



(Για τον φίλτατο john )

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 18,9% και διαμορφώθηκε στα 2,95 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου ξεπέρασε τα 19 δισ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 14,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Εκτιμάται ότι σε περίπτωση που διατηρηθούν οι ίδιοι ρυθμοί αύξησης του ελλείμματος έως το τέλος του έτους, κάτι που είναι εξαιρετικά πιθανό, αυτό θα «αγγίξει» τα 40 δισ. ευρώ ή το 16% του ΑΕΠ, που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών για την ελληνική οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδας, περίπου τα 2/3 του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών χρηματοδοτούνται μέσω εξωτερικού δανεισμού, κάτι που μεταφράζεται σε διόγκωση του δημόσιου χρέους.

Η κυβέρνηση μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια... κατάφερε να αυξήσει το χρέος κατά περίπου 51 δισ. ευρώ, αφού τον Δεκέμβριο του 2004 ήταν λίγο πάνω από τα 201 δισ. ευρώ. Παράλληλα με τον εκτροχιασμό του δημοσίου χρέους, αυξάνεται κατακόρυφα και το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού λόγω της αύξησης των επιτοκίων, συνδυασμός που «υποθηκεύει» το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το δημόσιο χρέος στο πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 251,94 δισ. ευρώ (έναντι 235,96 δισ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα), υψηλότερα δηλαδή από τον ετήσιο στόχο που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό του 2008 για χρέος 250,2 δισ. ευρώ.

Επίσης, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μειώθηκαν αισθητά τα ταμειακά διαθέσιμα και από τα 4,9 δισ. ευρώ στα τέλη του πρώτου τριμήνου έπεσαν τον Ιούνιο στα 961,2 εκ. ευρώ. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το χρέος πιστεύεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος πάνω από τα 255 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 105% του ΑΕΠ όσο δηλαδή και το 2006.

Δηλαδή με έναν "μπακάλικο λογαριασμό" με την νέα διακυβέρνηση Καραμανλή "χρέωσαν" με 5.000 ευρώ τον κάθε έλληνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: