Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

OI AΔΕΛΦΟΙ ADIDASLER ΞΑΝΣΜΙΓΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 60 ΧΡΟΝΙΑ

Τέλος στην 60χρονη διαμάχη Adidas- Puma

Ημέρα συμφιλίωσης θα είναι η 21η Σεπτεμβρίου για τις δύο κορυφαίες, στον χώρο των αθλητικών, γερμανικές εταιρείες Adidas και Puma, έπειτα από 60 χρόνια διαμάχης που είχε σαν αποτέλεσμα και τον διχασμό των κατοίκων της πόλης όπου βρίσκονται οι επιχειρηματικές τους έδρες.

Στις 21 Σεπτεμβρίου,οι εργαζόμενοι των δύο εταιρειών θα ανταλλάξουν χειραψίες και θα παίξουν έναν φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου στη διχασμένη εδώ και 60 χρόνια βαυαρική πόλη Χερτζοχενάουραχ. Είναι η πρώτη φορά από το 1948 που οι δύο εταιρείες θα πραγματοποιήσουν κάτι από κοινού.

Η ιστορία ξεκινάει το 1924 όταν τα δύο αδέλφια Άντολφ (Άντι)και Ρούντολφ Ντάσλερ ξεκίνησαν να φτιάχνουν αθλητικά παπούτσια στο πλυσταριό του σπιτιού τους, στο Χερτζοχενάουραχ της Βαυαρίας.

Η εταιρεία που ιδρύουν με την επωνυμία Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Εργοστάσιο Υποδημάτων Αδελφών Ντάσλερ),γίνεται γνωστή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928, ενώ στους Ολυμπιακούς του 1936 λέγεται ότι προμήθευσαν τον αφροαμερικανό ολυμπιονίκη Τζέσε Όουενς με ένα νέο παπούτσι για τρέξιμο το οποίο στη σόλα του είχε καρφιά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και τα δύο αδέλφια ήταν μέλη του Ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου τα δύο αδέλφια κατασκευάζουν μπότες για τη Βέρμαχτ, ενώ λίγο πριν τη λήξη του πολέμου ο Ρούντολφ συλλαμβάνεται από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Με τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου τα δύο αδέλφια λόγω πολιτικών και επιχειρηματικών διαφορών συγκρούονται και χωρίζουν, δημιουργώντας ο καθένας τη δική του επιχείρηση. Το 1948 ο Άντι Ντάσλερ ίδρυσε την ADIDAS (Adi Dassler) και ο Ρούντολφ Ντάσλερ τη RUDA (Rudolf Dassler), η οποία σύντομα μετονομάστηκε σε PUMA.

Η έδρα των δύο επιχειρήσεων ήταν το το Χερτζοχενάουραχ της Βαυαρίας. Ο χωρισμός των δύο αδελφών επέφερε και ρήξη στην κοινότητα. Το Χερτζοχενάουραχ χωρίστηκε στα δύο, ακόμη και οι φανέλες των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων είχαν ως διακριτικά τα μοτίβα των δύο εταιρειών. Η ASV Herzogenaurach φορούσε φανέλα με σήμα τις τρεις παράλληλες γραμμές (Adidas), ενώ η FC Herzogenaurach φανέλα με σήμα το γνωστό αιλουροειδές (Puma).

Τα δύο αδέλφια αν και ζούσαν στην ίδια πόλη δεν συμφιλιώθηκαν ποτέ.

Σήμερα κανείς από την οικογένεια Ντάσλερ δεν συμμετέχει στη διοίκηση τόσο της Adidas όσο και τη Puma.

Από το 2007 η πλειοψηφία των μετοχών της Puma εξαγοράστηκε από την γαλλική PPR που έχει στην ιδιοκτησία της και την Gucci.

Ενώ η Adidas είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αθλητικών στην Ευρώπη και θεωρείται η δεύτερη σε μέγεθος κατασκευάστρια αθλητικών στον κόσμο μετά την αντίπαλό της τη Νike.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

18 Οκτώβρη 1981:
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΕΞΙΑ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

http://serresdebate.blogspot.com/2009/10/18-1981_18.html