Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΧΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


Νταβούτογλου κατά αρνητών της τουρκικής ένταξης

Εναντίον των χωρών που διαφωνούν με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. στράφηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. «Οι αρνητές της ένταξής μας στην Ε.Ε. βλάπτουν τις μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η στάση χωρών, όπως της Γαλλίας, «σπέρνει» την αμφιβολία στο πνεύμα των Τούρκων και «φρενάρει» τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

«Οι αρνητικές φωνές που ακούμε πάντα εκ μέρους ορισμένων χωρών της ΕΕ σπείρουν την αμφιβολία στους συμπολίτες μας και βλάπτουν τις προσπάθειες μας, για να εξακολουθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις» εκτίμησε σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter το Σάββατο, οπότε και θα θα συναντηθεί στην Στοκχόλμη με τους ομολόγους του της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, η Τουρκία έκανε μεταρρυθμίσεις που ήταν αδιανόητες πριν από μερικά χρόνια, όπως η θρησκευτική ελευθερία ή η ελευθερία της έκφρασης, η κατάργηση της θανατικής ποινής ή οι εκπομπές ραδιοφώνου στην κουρδική γλώσσα. Πρόκειται για «σιωπηλή επανάσταση», την οποία βλάπτουν οι επικριτές της ένταξης της Τουρκίας, λέει.

«Η Σουηδία σκέπτεται όπως και εμείς, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί ποτέ να είναι μια ισχυρή και αλληλέγγυα οντότητα, όσο η Τουρκία μένει έξω από την ΕΕ. Για το λόγο αυτό η υποστήριξη χωρών όπως η Σουηδία με την αντικειμενική και ενθαρρυντική στάση τους έχει μεγάλη σημασία στην διαδικασία αυτή» τονίζει ακόμη ο Τούρκος ΥΠΕΞ.


... και η Ντόρα στην κοσμάρα της

Δεν υπάρχουν σχόλια: