Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

Τετάρτη, 1 Απρίλιος 2009

Η Κύπρος τίμησε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59

Λευκωσία- Παρουσία του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και των στρατιωτικών αρχών εψάλη πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Μετά το πέρας της δοξολογίας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τέλεσε τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα, στον περίβολο των Κεντρικών Φυλακών της Λευκωσίας, όπου τάφηκαν από τους Άγγλους οι εννιά απαγχονισθέντες αγωνιστές του Απελευθερωτικού Αγώνα και άλλοι τέσσερις πεσόντες σε μάχες αγωνιστές. Σε διακήρυξή τους για την Πρώτη Απριλίου, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ τονίζουν ότι το έπος του 55-59 κοσμεί την ιστορία και αποτελεί πηγή εθνικής ενδυνάμωσης, έμπνευσης και εθνικής αγωγής.

Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών οργανώνουν το απόγευμα μεγάλο Πανηγυρικό Εορτασμό που περιλαμβάνει συναυλία-αφιέρωμα στους ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα. Σε ομιλία του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έκαμε αναφορά στη σημερινή κατάσταση του Κυπριακού, αναφέροντας ότι στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού έχουν γίνει όχι απλώς οδυνηρές παραχωρήσεις, αλλά και υπέρβαση των «κόκκινων γραμμών» ασφάλειας, χωρίς η κατοχική δύναμη να δείξει έστω και κάποια στοιχειώδη δείγματα καλής θέλησης.

Πρόσθεσε ότι η Εκκλησία θα στηρίξει με ειλικρίνεια και συνέπεια κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται και έχει ως στόχο την εξεύρεση δίκαιης λύσης, σύμφωνης με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθεί την επιβολή άδικης λύσης, που να κρατεί την Κύπρο διαιρεμένη και δεν θα διασφαλίζει την εθνικο-θρησκευτική επιβίωση του λαού στη γη των πατέρων του.
Εξ άλλου, κόμματα και οργανώσεις, με ανακοινώσεις τους, εξήραν το μέγεθος της θυσίας των ηρώων του έπους της ΕΟΚΑ και καλούν τον κυπριακό ελληνισμό να κρατήσει αλώβητες τις αρχές και αξίες του αγώνα. Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σε μια αναφορά σε προσπάθειες να γραφεί εκ νέου η ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου, τόνισε ότι «οι Ελληνες της Κύπρου, ως φορείς μιας κληρονομιάς τριών χιλιάδων χρόνων, έχουν το υπέρτατο χρέος να διαφυλάξουν την αλήθεια της ιστορίας τους».

«Δεν μπορεί, με το πρόσχημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ή της καλλιέργειας κουλτούρας ειρηνικής συνύπαρξης με τους Τουρκοκυπρίους, στόχοι με τους οποίους κανείς δεν διαφωνεί, να επιχειρείται από κάποιους η παραχάραξη στην ουσία της ιστορίας του απελευθερωτικού αγώνα και υποβάθμιση των στοιχείων που συνθέτουν την εθνική ταυτότητα του λαού», είπε ο κ. Αναστασιάδης. Επίσης τόνισε την ανάγκη καθαρότητας της ιστορικής μνήμης, υπευθυνότητας και ενότητας σε μια περίοδο προσπαθειών για λύση του Κυπριακού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: