Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

TO OXI ΤΗΣ FINOS FILM ΣΤΟ ΥOUTUBE


 

Η Finos Film αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία της με το YouTube αφού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, αντιμετώπιζε  υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων. Οι οικονομικές απαιτήσεις ήταν υπέρογκες ακόμα και για την προβολή ολιγόλεπτων αποσπασμάτων στο YouTube, με αποτέλεσμα να αναγκάζουν την εταιρεία να διακόψει κάθε προβολή τους.

 
Η Finos Film, στο πλαίσιο της ψηφιακής της στρατηγικής, αποφάσισε πριν τρεις μήνες σε συνεργασία με τις Αττικές Εκδόσεις και τη Google να ανεβάσει στο YouTube ολόκληρες τις ταινίες της.
Με αυτήν την κίνηση, αφενός μεν η εταιρία ήθελε να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία από την πειρατεία (δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο των ταινιών είχε ανέβει παράνομα στο YouTube), αφετέρου δε να δώσει τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό - κυρίως της νέας γενιάς, καθώς και της ομογένειας -, να γνωρίσει τον καλό παλιό ελληνικό κινηματογράφο, έχοντας πρόσβαση στις διαχρονικά αγαπημένες του ταινίες, οι οποίες αποτελούν ανεκτίμητης αξίας πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Αξίζει να τονιστεί,  ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν αποσκοπούσε σε κάποιο οικονομικό όφελος, αφού αυτό ήταν γνωστό εκ των προτέρων ότι τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν άνευ ουσιαστικού αντικειμένου. Στην πορεία, προέκυψαν παράλογες διεκδικήσεις πνευματικών δικαιωμάτων από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων (ηθοποιοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι), τα οποία ήταν εντελώς δυσανάλογα και υπέρογκα με τα προσδοκώμενα και δημιουργηθέντα έσοδα. Σε ένδειξη καλής θελήσεως,  η εταιρεία αποφάσισε, στις αρχές Οκτωβρίου, να αντικαταστήσει τις ταινίες με αποσπάσματα και να τροφοδοτεί το κανάλι με αφιερώματα, τα οποία θα ψυχαγωγούσαν το κοινό, το οποίο από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του καναλιού αγκάλιασε με θέρμη αυτήν την προσπάθεια.
Η εταιρεία δήλωσε σχετικά: «Βρισκόμαστε σε πολύ δυσάρεστη θέση που αναγκαζόμαστε να στερήσουμε ένα μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από το κοινό. Είναι πραγματικά κρίμα που οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων δεν είναι σε θέση να δουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται για να αγαπήσουν και οι νεότερες γενιές αυτές τις ταινίες, μέσα από την πλατφόρμα του YouTube και να καταπολεμηθεί η πειρατεία. Η Φίνος Φιλμ θα είναι πάντα ευγνώμων στο κοινό που τόσο ζεστά αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια και λυπούμαστε ειλικρινά που φτάνουμε στο σημείο να του στερήσουμε την πιο αγνή και αυθεντική εμπειρία του ελληνικού κινηματογράφου».
naftemporiki.gr

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Η ΖΩΗ , ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙ

Μία γυναίκα περπατούσε στη Μελβούρνη, όταν πέρασε μπροστά από έναν άνδρα που στεκόταν σκυμμένος έξω από ένα θέατρο. Ρακένδυτος όπως ήταν, προφανώς χτύπησε μία ευαίσθητη χορδή της και γρήγορα άνοιξε το πορτοφόλι της και του άφησε μερικά κέρματα. Αυτό που δεν ήξερε ήταν πως μόλις είχε βοηθήσει έναν ηθοποιό παγκοσμίου φήμης.


Ηταν ο σερ Ιαν ΜακΚέλεν, ο πολυβραβευμένος Βρετανός που ετοιμαζόταν να μπει στο θέατρο για να συνεχίσει τις πρόβες για το «Περιμένοντας τον Γκοντό». Οπως είπε ο ίδιος, είχε βγει να πάρει λίγο αέρα και ακούμπησε το καπέλο του στα πόδια του, όταν πέρασε η γυναίκα, τον ρώτησε αν χρειάζεται βοήθεια και του άφησε τα χρήματα.

Ο ηθοποιός εξεπλάγη σε τέτοιο βαθμό από το περιστατικό, που επιχείρησε να το ξαναζήσει την επόμενη ημέρα. Αυτή τη φορά όμως παραμόνευε και ένας φωτογράφος. Μόλις κάθισε στο παγκάκι, η πρώτη γυναίκα που πέρασε του άφησε δύο δολάρια.

Το περιστατικό έγινε το 2010, αλλά οι φωτογραφίες δημοσιεύθηκαν τώρα όπως αναφέρει η Huffington Post. Χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση της ίδιας παράστασης που θα ανέβει σε λίγες ημέρες στο Μπρόντγουεϊ με πρωταγωνιστή πάντα τον εκπληκτικό Ιαν ΜακΚέλεν.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΜΕ 3 ΕΥΡΩ , ΚΕΡΔΙΣΕ 11.000


Έμπνευση από τις… λίγες για κάτοικο της Καλλονής, ο οποίος έπαιξε τα ακριβή σκορ στα παιχνίδια της ΑΕΛΚ και του Ολυμπιακού με Βέροια και ΠΑΟΚ αντίστοιχα, κερδίζοντας 11.000 ευρώ!

Με 3 ευρώ, κάτοικος της Καλλονής κέρδισε 11.000 ευρώ, χάρη στο Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ. Κυρίως, όμως, πήρε τα χρήματα χάρη στην τρομερή έμπνευσή του. Τι… όνειρο να είδε άραγε; Πόνταρε στη νίκη της Καλλονής με 3-0 μέσα στη Βέροια και στο 4-0 του Ολυμπιακού κόντρα στον ΠΑΟΚ! Το πρώτο ακριβές σκορ του έδωσε απόδοση 85,00 και το δεύτερο 42,00, με αποτέλεσμα να κάνει τα 3 του ευρώ, 11.000 ευρώ!

Ο ίδιος μίλησε στην ιστοσελίδα Kalloni.net, αποκαλύπτοντας το σκεπτικό του πριν από το φοβερό αυτό ποντάρισμα! «Εχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητες των παικτών της ΑΕΛΚ. Η Καλλονή έχει δώσει 11 ματς εκτός έδρας και παίζει πάντα για τη νίκη. Σκεφτόμουν να το παίξω 1-2 ή 1-3, αλλά όταν έμαθα πως θα απουσιάζει ο βασικός τους σκόρερ το έβαλα 0-3», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Για τον Ολυμπιακό πάλι έβλεπα από την αρχή καθαρή νίκη, λόγω Μίτσελ. Ο Ολυμπιακός ήθελε μια νίκη απάντηση στα περί αμφισβήτησης της αυτοκρατορίας του και ήμουν σίγουρος πως ο Μίτσελ θα παρατάξει την ομάδα του για μεγάλο σκορ. Ευτυχώς δικαιώθηκε κι εκείνος και εγώ μαζί του»!

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΣΠΑΕΙ Η "ΟΜΕΡΤΑ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Υπάρχει "ομερτά" στο Δημόσιο αλλά σπάει...»


Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχει ομερτά στο Δημόσιο αλλά σπάει...

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας, σήμερα, στον «ΒΗΜΑ fm» και τον δημοσιογράφο, Δημήτρη Τάκη, στάθηκε κυριότερα στο θέμα της απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο, λέγοντας:«Εντείνουμε την προσπάθεια για την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο, η οποία δεν κινείτο με καλούς ρυθμούς. Σημειώνεται πρόοδος.
Μετά από έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) εντοπίστηκαν περιπτώσεις, που είχαν κινηθεί οι ποινικές διαδικασίες και δεν είχαν κινηθεί οι πειθαρχικές διαδικασίες. 

Ο κ. Στουρνάρας αντέδρασε, άμεσα, με το που κοινοποιήθηκαν τα στοιχεία. Θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία όσοι πρέπει, ενώ θα ζητήσει πειθαρχικές ευθύνες από τους προϊσταμένους, στις περιπτώσεις όπου γνώριζαν για την ποινική διαδικασία και δεν κινήθηκε το πειθαρχικό» και συνέχισε:  
«Υπήρχε μια "ομερτά", που τώρα σπάει. Περίπου 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αυτοδίκαιη αργία, ενώ σχεδόν 200 έχουν απομακρυνθεί από την αρχή της χρονιάς ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της πειθαρχικής δικαιοσύνης». 

Σχετικά με το πρώτο "κύμα" κινητικότητας και τη συνεργασία του Υπουργείου Δ.Μ.&Η.Δ. με τα λοιπά Υπουργεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε: 
«Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ολοκληρώσει το πρώτο κύμα της κινητικότητας αν δεν είχαμε συνεργασία με τα Υπουργεία. Εντόπισαν πλεονάζουσες θέσεις, έκαναν μοριοδοτήσεις. 

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι από τη φύση του "οριζόντιο" Υπουργείο, που πρέπει να συνεργάζεται με όλα τα Υπουργεία. 

Υλοποιεί αποφάσεις ενός συλλογικού οργάνου, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης».

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε προχθές την προσφυγή διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ κατά της διαθεσιμότητας. Ήταν μια πρώτη δικαίωση της νομιμότητας των πράξεών μας» είπε ο Υπουργός Δ.Μ.&Η.Δ. κληθείς να σχολιάσει τη στάση των διοικητικών υπαλλήλων, σχετικά με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν.

Για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε:
«Για την τρέχουσα αξιολόγηση δεν έχουμε εκκρεμότητες με την τρόικα. Από εκεί και πέρα, συζητάμε για τους επόμενους στόχους που έχουμε. 
Έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε, σε ένα βαθμό, τη συζήτηση από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους. Χρειάζονται παρεμβάσεις και στις δομές και στις διαδικασίες και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο. Εκεί εστιάζουμε».

Μιλώντας για τις προαγωγές στο Δημόσιο, είπε: 
«Σχεδιάζουμε ένα σύστημα προαγωγών στο Δημόσιο που θα επιβραβεύει περισσότερο την αξία και λιγότερο την προϋπηρεσία. Θα πετύχουμε έτσι και την ανανέωση του Δημοσίου σε επίπεδο διευθυντικών στελεχών. Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που θα κάνουν το Δημόσιο πιο λειτουργικό».

Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στη λήψη νέων "οριζόντιων" μέτρων, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Στην Ελλάδα η ύφεση είναι τόσο βαθιά που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λήψης οριζόντιων μέτρων εισοδηματικού χαρακτήρα. Υπάρχουν στο εξωτερικό άστοχες δηλώσεις που υποτιμούν την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα.

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα έχουν και δημοσιονομικό όφελος. Για παράδειγμα, η απλούστευση διοικητικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις είναι κάτι που θα συνεισφέρει στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας τα... "του οίκου του" είπε:

«Πριν από δύο χρόνια είχα στείλει επιστολή στους συναδέλφους μου βουλευτές, με την οποία ζητούσα να παραιτηθούμε από κάποια προνόμια, ώστε να είμαστε εναρμονισμένοι με το κοινό αίσθημα και να συμμετέχουμε χωρίς υπερβολές και χωρίς λαϊκισμούς στην προσπάθεια. Δεν είχα βρει ανταπόκριση.

Τα "πόθεν έσχες" των βουλευτών δεν παρουσιάζονται με τρόπο εύληπτο. Λείπει, επίσης, η ιστορική εξέλιξη των "πόθεν έσχες". Πρέπει ο πολίτης να μπορεί να βλέπει το πρώτο "πόθεν έσχες" και το τελευταίο κάθε βουλευτή. Είναι μια πρόταση την οποία έχω καταθέσει εδώ και πολύ καιρό».

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

H INΔΗ ΑΡΙΘΜΟΜΝΗΜΩΝ



Την ονόμασαν «ανθρώπινο υπολογιστή». Και αυτό ήταν η Σακουντάλα Ντεβί (Shakuntala Devi) η γυναίκα που μπορούσε να κάνει πολύπλοκους υπολογισμούς σε λίγα δευτερόλεπτα και σήμερα η Google της αφιερώνει ένα doodle. Γεννήθηκε στο Μπάγνκαλόρ της Ινδίας στις 4 Νοεμβρίου του 1929. Ο πατέρας της, ακροβάτης σε τσίρκο, της μάθαινε κόλπα με την τράπουλα όταν η Σακουντάλα ήταν ακόμη τριών ετών. Και κάπως έτσι, κατάλαβε πως η κόρη του ήταν ευφυΐα. Το 1982 η Ινδή αριθμομνήμων μπήκε στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες 

Εγκατέλειψε το τσίρκο και αποφάσισε να εκμεταλλευθεί το ταλέντο της κόρης του. Οργάνωσε περιοδείες τόσο στην Ινδία όσο και στο Λονδίνο αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις του κόσμου. Παντρεύτηκε τον συμπατριώτη της Παριτός Μπανερτζί στα μέσα της 10ετίας του 1960 αλλά χώρισαν το 1979. Δε δίστασε να αναμετρηθεί με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ήταν το 1977 όταν τον νίκησε και βρήκε πρώτη την κυβική ρίζα του αριθμού 188.132.517. Την ίδια χρονιά, στο πανεπιστήμιο του Ντάλας βρήκε την 23η ρίζα ενός αριθμού με 201 ψηφία μέσα σε 50 δευτερόλεπτα. 

Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής τύπου Univac 101 χρειάστηκε μερικά δευτερόλεπτα επιπλέον για να δώσει την απάντηση: 546.372.891. Έγινε αντικείμενο έρευνας με τον καθηγητή Ψυχολογίας του Μπέρκλεϊ Άρθουρ Τζένσεν και ερευνητή της ανθρώπινης νοημοσύνης ο οποίος έγραψε για τη Ντεβί, «οι μαθηματικοί υπολογισμοί είναι προφανώς η μητρική της γλώσσα, ενώ για τους περισσότερους από εμάς, είναι στην καλύτερη περίπτωση, μια ξένη γλώσσα που μαθαίνουμε στο σχολείο». 

Στις 18 Ιουνίου του 1980, η Σακουντάλα Ντεβί (Shakuntala Devi) πολλαπλασίασε δύο αριθμούς με 13 ψηφία (7.686.369.774.870 Χ 2.465.099.745.779), τους οποίους επέλεξε τυχαία ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής του Imperial College του Λονδίνου.

 Βρήκε τη και σωστή απάντηση (18.947.668.177.995.426.462.773.730) σε 28 δευτερόλεπτα και γι’ αυτή της την απάντηση μπήκε το1982 στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες. Έγραψε βιβλία (μαγειρικής, αστρολογίας, μυθιστορήματα). Έφυγε από τη ζωή στις 21 Απριλίου του 2013 σε ηλικία 83 ετών <