Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΣΠΑΕΙ Η "ΟΜΕΡΤΑ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Υπάρχει "ομερτά" στο Δημόσιο αλλά σπάει...»


Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχει ομερτά στο Δημόσιο αλλά σπάει...

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας, σήμερα, στον «ΒΗΜΑ fm» και τον δημοσιογράφο, Δημήτρη Τάκη, στάθηκε κυριότερα στο θέμα της απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο, λέγοντας:«Εντείνουμε την προσπάθεια για την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο, η οποία δεν κινείτο με καλούς ρυθμούς. Σημειώνεται πρόοδος.
Μετά από έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) εντοπίστηκαν περιπτώσεις, που είχαν κινηθεί οι ποινικές διαδικασίες και δεν είχαν κινηθεί οι πειθαρχικές διαδικασίες. 

Ο κ. Στουρνάρας αντέδρασε, άμεσα, με το που κοινοποιήθηκαν τα στοιχεία. Θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία όσοι πρέπει, ενώ θα ζητήσει πειθαρχικές ευθύνες από τους προϊσταμένους, στις περιπτώσεις όπου γνώριζαν για την ποινική διαδικασία και δεν κινήθηκε το πειθαρχικό» και συνέχισε:  
«Υπήρχε μια "ομερτά", που τώρα σπάει. Περίπου 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αυτοδίκαιη αργία, ενώ σχεδόν 200 έχουν απομακρυνθεί από την αρχή της χρονιάς ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης της πειθαρχικής δικαιοσύνης». 

Σχετικά με το πρώτο "κύμα" κινητικότητας και τη συνεργασία του Υπουργείου Δ.Μ.&Η.Δ. με τα λοιπά Υπουργεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε: 
«Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε ολοκληρώσει το πρώτο κύμα της κινητικότητας αν δεν είχαμε συνεργασία με τα Υπουργεία. Εντόπισαν πλεονάζουσες θέσεις, έκαναν μοριοδοτήσεις. 

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι από τη φύση του "οριζόντιο" Υπουργείο, που πρέπει να συνεργάζεται με όλα τα Υπουργεία. 

Υλοποιεί αποφάσεις ενός συλλογικού οργάνου, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης».

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε προχθές την προσφυγή διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ κατά της διαθεσιμότητας. Ήταν μια πρώτη δικαίωση της νομιμότητας των πράξεών μας» είπε ο Υπουργός Δ.Μ.&Η.Δ. κληθείς να σχολιάσει τη στάση των διοικητικών υπαλλήλων, σχετικά με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν.

Για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε:
«Για την τρέχουσα αξιολόγηση δεν έχουμε εκκρεμότητες με την τρόικα. Από εκεί και πέρα, συζητάμε για τους επόμενους στόχους που έχουμε. 
Έχουμε καταφέρει να μεταφέρουμε, σε ένα βαθμό, τη συζήτηση από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους. Χρειάζονται παρεμβάσεις και στις δομές και στις διαδικασίες και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο. Εκεί εστιάζουμε».

Μιλώντας για τις προαγωγές στο Δημόσιο, είπε: 
«Σχεδιάζουμε ένα σύστημα προαγωγών στο Δημόσιο που θα επιβραβεύει περισσότερο την αξία και λιγότερο την προϋπηρεσία. Θα πετύχουμε έτσι και την ανανέωση του Δημοσίου σε επίπεδο διευθυντικών στελεχών. Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που θα κάνουν το Δημόσιο πιο λειτουργικό».

Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στη λήψη νέων "οριζόντιων" μέτρων, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Στην Ελλάδα η ύφεση είναι τόσο βαθιά που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λήψης οριζόντιων μέτρων εισοδηματικού χαρακτήρα. Υπάρχουν στο εξωτερικό άστοχες δηλώσεις που υποτιμούν την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει στην Ελλάδα.

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα έχουν και δημοσιονομικό όφελος. Για παράδειγμα, η απλούστευση διοικητικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις είναι κάτι που θα συνεισφέρει στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας τα... "του οίκου του" είπε:

«Πριν από δύο χρόνια είχα στείλει επιστολή στους συναδέλφους μου βουλευτές, με την οποία ζητούσα να παραιτηθούμε από κάποια προνόμια, ώστε να είμαστε εναρμονισμένοι με το κοινό αίσθημα και να συμμετέχουμε χωρίς υπερβολές και χωρίς λαϊκισμούς στην προσπάθεια. Δεν είχα βρει ανταπόκριση.

Τα "πόθεν έσχες" των βουλευτών δεν παρουσιάζονται με τρόπο εύληπτο. Λείπει, επίσης, η ιστορική εξέλιξη των "πόθεν έσχες". Πρέπει ο πολίτης να μπορεί να βλέπει το πρώτο "πόθεν έσχες" και το τελευταίο κάθε βουλευτή. Είναι μια πρόταση την οποία έχω καταθέσει εδώ και πολύ καιρό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: