Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Δίχασε το ΔΝΤ η Ελλάδα με τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου να διαφωνούν τόσο για τη δημοσιονομική πορεία όσο και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα και η οποία αποκαλύπτει τα "θέλω" του Ταμείου για νέα μέτρα και μείωση αφορολόγητου και συντάξεων γιατί το χρέος της Ελλάδας θεωρείται μη βιώσιμο.

Όπως αποκαλύπτεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι περισσότεροι Εκτελεστικοί Διευθυντές συμφώνησαν με την αξιολόγηση των στελεχών του Ταμείου που ασχολούνται με την Ελλάδα αλλά μερικά μέλη του Δ.Σ. είχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία και τη βιωσιμότητα του χρέους. Η τελική απόφαση, πάντως, ήταν ομόφωνη.
Τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. συμφώνησαν ότι δεν απαιτείται περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα, με δεδομένη την εντυπωσιακή προσαρμογή η οποία αναμένεται να φέρει το μεσοπρόθεσμο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα στο περίπου 1,5% του ΑΕΠ, όμως ορισμένοι διευθυντές τάχθηκαν υπέρ της καταγραφής πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018.
Επίσης, τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. ευνόησαν μια δημοσιονομικά ουδέτερη «επανεξισορρόπηση». Όμως κάποιοι άλλοι θεώρησαν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να στηρίξουν προσωρινά υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα υλοποιηθούν μόλις το παραγωγικό κενό κλείσει, έτσι ώστε οι επιπτώσεις στην ανάκαμψη να ελαχιστοποιηθούν.
Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: