Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ENAΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

 Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είδε και σχολιάζει τη νέα ταινία του Παπακαλιάτη



"Κυριακή απομεσήμερο, πίσω απ’ τα ασβεστωμένα σκαλοπάτια του Άη Διονύση στην παλιά την γειτονιά, εκεί που ματώναμε τα γόνατα στην αμπάριζα, στάθηκα για να πιω λίγη ζεστή ρακή με όσους φίλους δεν χαθήκανε στης ζωής τη στράτα.

Τάβλι, χορατά για ομάδες και γέλια απ’ της κυρά-Μαρίας το πλυσταριό, ξύπνησαν τον Παντελή τον κακόμοιρο απ’ το απέναντι καλύβι, που μίαν Κυριακή περίμενε κι αυτός να ξεκουραστεί απ’ το καρνάγιο. Αγριεμένος, βρόντηξε το παντζούρι και εμείς, ντροπιασμένοι σαν κοριτσόπουλα, χαμηλώσαμε το βλέμμα και κόψαμε την φασαρία και τα πολλά πολλά.

Παλιός γραφιάς, έσκυψα μέσα σε κάτι παλιές εφημερίδες, άφησα το μελάνι της σελίδας να ποτίσει τα δάχτυλά και αυτά ευωδίαζαν σάματις να καθάριζα φλούδες μανταρίνι.

Και τότε βλέπω τα χαρμόσυνα: ο Χριστόφορος ο Παπακαλιάτης έβγαλε λέει καινούργιο έργο.

Σκαλίζω δυο αράδες στο κινητό και στέλνω μήνυμα στον Δήμο τον Μούτση που είχε ξετρελαθεί με το "Αν".

 "Πάμε ρε Δήμο", του λέω, "να το δούμε"; "Δεν μ’ αφήνει η κυρά", μου κάνει. "Μεθαύριο είναι τα αρραβωνιάσματα της μεγάλης κόρης και έχουμε ετοιμασίες". "Να σου ζήσουνε τα παιδιά" του απαντάω και αφήνω αυτό το μαραφέτι στην άκρη του τραπεζιού, δίπλα στην ελιά και την λακέρδα.

Πίνω το στερνό ποτήρι, χαιρετάω τους παλιόφιλους και φεύγω καρφί για το σπίτι.

 "Πάρε αυτά να ράψεις κανά φουστανάκι", λέω στη γυναίκα, "βάλε και δυο κορδέλες στα μαλλιά, το βράδυ θα σε πάω σινεμά".

Σίμωσε η νύχτα και κινήσαμε για το σινεμαδάκι του Γιάννη του Χαρούπη, πέρα σε μια παλιά ρεματιά του Ποδονίφτη, που στεκότανε κόντρα στα χαλάσματα του καιρού. "Γιατί δεν το πουλάς ρε Γιάννη, να ξεκουραστείς κι εσύ λιγάκι", τον είχα ρωτήσει κάποτε. "Κάλλιο Λεφθέρη να με πουλήσουνε σκλάβο στην Μπαρμπαριά, παρά να το δω τσιμέντο" μου είχε πει περήφανα.

Πηγή: www.tvnea.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: