Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ Ο ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ

 


Στην Τράπεζα Κύπρου διαθέτει λογαριασμό ύψους 20.000 ευρώ ο πρώην βουλευτής Σερρών της ΝΔ, κ. Τάσος Καρυπίδης, που φαίνεται να γλυτώνει τα χειρότερα

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ

Εφοδος της γαλλικής αστυνομίας στο διαμέρισμα της Λαγκάρντ


Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν πριν από λίγο τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι γαλλικές αρχές πραγματοποιούν έρευνα στο διαμέρισμα της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα γαλλικά μέσα, επικαλούμενα ως πηγή τον δικηγόρο της Κριστίν Λαγκάρντ, σχετίζουν την έρευνα με υπόθεση στην οποία ενεπλάκη όσο ήταν υπουργός. Στην υπόθεση εμπλέκεται επίσης και ο αμφιλεγόμενος πρώην επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί.

Η υπόθεση, γνωστή στη Γαλλία ως «Tapie-gate», είχε δει το φως της δημοσιότητας το 2007 και η κ. Λαγκάρντ είχε κατηγορηθεί για «κατάχρηση εξουσίας» υπέρ του Ταπί.

Η έρευνα αφορούσε στην επιλογή της κ. Λαγκάρντ να προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο και όχι στην παραδοσιακή δικαιοσύνη προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά του επιχειρηματία με την πρώην κρατική τράπεζα Credit Lyonnais σχετικά με την πώληση του ομίλου Αdidas το 1993- 1994. Η πώληση είχε υποτιμηθεί σε βάρος του επιχειρηματία.

Μετά από χρόνια δικαστικής διαμάχης, το διαιτητικό δικαστήριο το 2008 επιδίκασε στον πρώην επιχειρηματία 285 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έπρεπε να του καταβάλει το Δημόσιο. Η απόφαση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο. Το 2011 η γενική εισαγγελία είχε διατάξει την διεξαγωγή έρευνας σε βάρος της τότε υπουργού Οικονομικών.

Όπως τόνισε στο Reuters ο δικηγόρος της κ. Λαγκάρντ, Ιβ Ρεπικέ, η ίδια αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία: «η έρευνα αυτή θα βοηθήσει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και θα απαλλάξει την εντολέα μου από οποιαδήποτε ποινικά κολάσιμη πράξη».

Επίσης διευκρίνισε πως «αυτή η διαδικασία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επηρεάσει τα καθήκοντα της Κριστίν Λανγκάρντ στο ΔΝΤ».





Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

Σόιμπλε: Κύπρος, Κομισιόν και ΕΚΤ δεν ήθελαν εγγύηση καταθέσεων ως τις 100.000 ευρώ



Εκείνοι που δεν ήθελαν το ‘bail-in' ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Εκείνοι αποφάσισαν για αυτή την λύση και εκείνοι πρέπει τώρα να το εξηγήσουν στον κυπριακό λαό, τόνισε σε συνέντευξή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.



  Την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, ήταν διατεθειμένοι να σεβαστούν η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο η πρότασή τους απορρίφθηκε τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξή του την Κυριακή στο πρώτο κρατικό κανάλι ARD, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ στο Eurogroup ήταν, ότι θα πρέπει ένα σημαντικό μέρος από το ποσό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών να ληφθεί από τους επενδυτές και τους καταθέτες.

«Θα είχαμε όμως προφανώς σεβαστεί την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ. Αλλά εκείνοι που δεν ήθελαν το ‘bail-in' ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Εκείνοι αποφάσισαν για αυτή την λύση και εκείνοι πρέπει τώρα να το εξηγήσουν στον κυπριακό λαό», τόνισε ο κ. Σόιμπλε και εξήγησε: «Χρειαζόμασταν ένα συγκεκριμένο ποσό. Εάν δεν θέλει κάποιος να πάει πολύ ψηλά στην επιβάρυνση των μεγαλοεπενδυτών, τότε φθάνει σε αυτό το ποσό που χρειάζεται μόνο εάν το κατανείμει ευρέως. Αυτό ήταν ακριβώς μία από τις εκτιμήσεις. Αλλά, το λέω για μία ακόμη φορά, πρόκειται για απόφαση που έλαβαν εκείνοι οι οποίοι αρνήθηκαν ένα ‘bail-in'».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν το σχέδιο θα μπορούσε να είναι κοινωνικά πιο δίκαιο, με ένα όριο ως αφορολόγητο, ο γερμανός υπουργός σημείωσε ότι «αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει και ο κύπριος νομοθέτης». Σε περίπτωση που η κυπριακή Βουλή απορρίψει το σχέδιο, οι κυπριακές τράπεζες, διευκρινίζει ο κ. Σόιμπλε, δεν θα μπορούν να πληρώσουν και η Κύπρος θα περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ακόμη ότι η παροχή βοήθειας προς την Κύπρο ήταν επιτακτική για την προστασία του κοινού νομίσματος. Απέρριψε δε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ανάλογο στην Γερμανία, καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα στην Κύπρο αφορά τον υπέρογκο τραπεζικό τομέα. «Δεν υπάρχει καμία χώρα στην οποία ο τραπεζικός τομέας σε σχέση με την γενική οικονομία και το ΑΕΠ να βρίσκεται σε τόσο μεγάλη δυσαναλογία».
Πηγή: ΑΜΠΕ