Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ

Εφοδος της γαλλικής αστυνομίας στο διαμέρισμα της Λαγκάρντ


Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν πριν από λίγο τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι γαλλικές αρχές πραγματοποιούν έρευνα στο διαμέρισμα της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα γαλλικά μέσα, επικαλούμενα ως πηγή τον δικηγόρο της Κριστίν Λαγκάρντ, σχετίζουν την έρευνα με υπόθεση στην οποία ενεπλάκη όσο ήταν υπουργός. Στην υπόθεση εμπλέκεται επίσης και ο αμφιλεγόμενος πρώην επιχειρηματίας Μπερνάρ Ταπί.

Η υπόθεση, γνωστή στη Γαλλία ως «Tapie-gate», είχε δει το φως της δημοσιότητας το 2007 και η κ. Λαγκάρντ είχε κατηγορηθεί για «κατάχρηση εξουσίας» υπέρ του Ταπί.

Η έρευνα αφορούσε στην επιλογή της κ. Λαγκάρντ να προσφύγει σε διαιτητικό δικαστήριο και όχι στην παραδοσιακή δικαιοσύνη προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά του επιχειρηματία με την πρώην κρατική τράπεζα Credit Lyonnais σχετικά με την πώληση του ομίλου Αdidas το 1993- 1994. Η πώληση είχε υποτιμηθεί σε βάρος του επιχειρηματία.

Μετά από χρόνια δικαστικής διαμάχης, το διαιτητικό δικαστήριο το 2008 επιδίκασε στον πρώην επιχειρηματία 285 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έπρεπε να του καταβάλει το Δημόσιο. Η απόφαση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο. Το 2011 η γενική εισαγγελία είχε διατάξει την διεξαγωγή έρευνας σε βάρος της τότε υπουργού Οικονομικών.

Όπως τόνισε στο Reuters ο δικηγόρος της κ. Λαγκάρντ, Ιβ Ρεπικέ, η ίδια αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία: «η έρευνα αυτή θα βοηθήσει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και θα απαλλάξει την εντολέα μου από οποιαδήποτε ποινικά κολάσιμη πράξη».

Επίσης διευκρίνισε πως «αυτή η διαδικασία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επηρεάσει τα καθήκοντα της Κριστίν Λανγκάρντ στο ΔΝΤ».





Δεν υπάρχουν σχόλια: